Menjar fora de casa, Restauració, Viatges

Menorca Sense Gluten

A Cala Macarella (Ciutadella) es situa l'establiment acreditat Cafeteria bar Susy, i a pocs kilòmetres, a Ferreries, hi ha 4 establiments acreditats més.

Sense dubte, Menorca és una de les illes Balears més bonica i tranquil·la. Les seves platges turquesa i els seus paisatges de bellesa natural van fer que fos declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO, té un gran patrimoni històric i, a més a més, 12 establiments acreditats per la nostra associació, 4 a Ferreries, i una cadena de supermercats amb un conveni de descomptes pels socis i sòcies!

Des del 2001 l’illa de Menorca disposa d’una delegació de l’Associació Celíacs de Catalunya, denominada Celíacs Menorca. La Irene Pons va ser la persona que va posar en marxa la delegació a Ferreries, iniciant una tasca de sensibilització tant a la població en general com als establiments de restauració. El seu llegat perdura avui en dia, i des de la delegació es segueix creant cohesió del col·lectiu a l’illa a través de xerrades i activitats. Després de l’impuls de la delegació, la Irene va donar el relleu a Elena Florit, la qual va fer el traspàs a Genar Escandell, ambdós han deixat un grapat d’hores de dedicació en favor del col·lectiu i un entorn més inclusiu pel col·lectiu celíac. Actualment, la delegació està liderada per en Kico Borràs, delegat a l’illa i membre de la junta directiva de l’Associació Celíacs Catalunya.

Gràcies a l’esforç voluntari dels delegats i a l’equip de persones que han participat activament a la delegació, es pot donar un servei de proximitat a les persones amb celiaquia de Menorca i es vetlla perquè s’implementin accions locals en benefici del col·lectiu, com el conveni amb l’Ajuntament de Ferreries i les mocions amb els ajuntaments de Maó i Ciutadella.

Gràcies a l’esforç voluntari dels delegats i a l’equip de persones que han participat activament a la delegació, es pot donar un servei de proximitat a les persones amb celiaquia de Menorca

És d’agrair, també, el suport dels establiments que des de fa temps van apostar per fer costat al col·lectiu com el restaurant Es Cactus, la pastisseria Lluís Febrer i l’hotel restaurant Loar. També gratitud per a tots els talleristes que han transmès el seu coneixement als socis i sòcies menorquins a l’hora d’elaborar receptes sense gluten, com en Lluís Febrer, en Joan Capó o l’Ester Marquès, entre d’altres.

Avui dia, gràcies a la feina dels delegats, l’Associació tenim acreditats 12 establiments a més de les botigues d’una cadena de supermercats amb un conveni de descompte arreu de Menorca on totes les persones amb celiaquia que visitin l’illa poden trobar aliments específics i menjar amb seguretat:

  • A Gelat Rural R.M es poden trobar gelats i formatges de vaques autòctones a la seva finca al terme de Ciutadella on fan venda directa en horari de dilluns a divendres de 10h a 18h.

 

  • Als Supermercats San Crispín d’Alaior i Es Migjorn Gran podràs adquirir productes específics sense gluten. Amb descomptes pels socis.

 

  • El Restaurant El Faro de Cala Torret ofereix cuina menorquina i mediterrània en un espai tranquil i acollidor, amb una preciosa terrassa davant del mar. Tots els seus plats són sense gluten, exceptuant un parell de postres. Es tracta d’un restaurant sostenible que compta amb la marca “Menorca Reserva de Biosfera” per l’ús de productes de Km 0 i per les seves iniciatives per cuidar el medi ambient. Alhora, també disposen de la certificació “Plastic Free”, per haver aconseguit reduir els plàstics d’un sol ús en un 80%. Està obert durant la temporada d’estiu.

 

  • El Restaurant Cafè Balear és un restaurant de referència del port de Ciutadella que ofereix cuina marinera de qualitat i de productes recentment capturats per la seva pròpia embarcació. Marisc i peixos frescos, entre altres plats sense gluten.

 

  • La Cafeteria bar Susy Macarella es troba a plena Cala Macarella a la zona de Ciutadella, una de les més famoses i boniques de Menorca. Tenen una gran varietat de plats combinats amb oferta sense gluten. Donen servei durant la temporada turística.

 

  • El Restaurant Bondhu de Ferreries és un excel·lent restaurant hindú on coneixeràs les seves espècies i gaudiràs dels seus gustos, aromes i colors sense gluten.

 

  • El Loar Ferreries és un Hotel & Apartaments de 3 estrelles familiar, obert tot l’any i molt ben situat al centre de Menorca, al municipi de Ferreries. Ofereix allotjament en habitacions i apartaments amb tots els serveis, piscina climatitzada, piscina i jacuzzi descoberts amb fantàstiques vistes, bar i restaurant propi. Són especialistes en cuina tradicional menorquina i tenen una extensa carta amb plats aptes per a persones amb celiaquia i vegetarians.

 

  • L’Obrador Pastisseria artesana Lluís Febrer, situat a Ferreries, és una pastisseria de caràcter familiar dedicada a l’elaboració típica menorquina (ensaïmades, coques, etc.). Fan rebosteria sense gluten des del 2002, elaborant tota mena de pans, pastes i pastissos sense gluten i sense lactosa, i productes de temporada com bunyols, mones de pasqua, coques de Sant Joan, tortell de Reis, etc.

 

  • La Carnisseria/xarcuteria Sa Carnisseria està ubicada al centre de Ferreries. Serveixen carn fresca i elaboren embotits típics de Menorca, a més d’altres productes com hamburgueses, broquetes, salsitxes i adobats. Tots els seus productes s’elaboren a partir de matèria primera procedent de la mateixa illa de Menorca i també disposen d’una petita secció d’espècies i formatges.

 

  • Al restaurant El Romero de Maó, Fabio Tullini i Francesca Baroni, xef i maître, reivindiquen la gastronomia 100% sostenible amb una carta dedicada completament al mar (no serveixen carn), on ofereixen plats de peix i marisc de l’illa i del Mediterrani des de la creativitat i el respecte absolut pel producte. Tota la carta és apta per a persones amb celiaquia.

 

  • L’Obrador Carnisseria Can Seguí de Maó ofereix productes d’elaboració pròpia lliures de gluten fets de manera tradicional. Tenen cura del seu bestiar, alimentat de farratge natural de les tanques menorquines i pinso ecològic. De pagès a la carnisseria.

 

  • L’Obrador Pastelería Tolo Sintes de Maó és una pastisseria artesana, tradicional i d’avantguarda amb opcions sense gluten. Les seves postres innovadores, els torrons i els bombons artesans fan que el seu elevat nivell professional hagi quedat patent sent ambaixadors de Menorca en certàmens com Madrid Fusió. Bartolomé Sintes exerceix la professió des del 1988 i és creador de pastissos de casament i escultor de xocolata, oferint, a més, una renovadora pastisseria alternativa mitjançant postres semifredes, i alhora, aprofitant els productes de temporada pels nous dissenys.

 

  • El Restaurant Es Cactus situat a Platges de Fornells, ofereix cuina menorquina i mediterrània amb una àmplia carta sense gluten per a persones amb celiaquia. Paelles, peixos i mariscs.

 

A l’illa es poden trobar altres establiments que ofereixen productes sense gluten però que no estan acreditats i no tenim la certesa que siguin segurs, ja que hi podria haver contacte encreuat amb gluten.

Menorca és un petit paradís natural al mar Mediterrani i des de l’entitat continuarem treballant perquè també ho sigui gastronòmicament per a les persones amb celiaquia que hi viuen i que la visiten.

Leave a Reply