Aquest mes de setembre ha estat marcat per una inusual tornada dels petits a l’escola, amb les mesures contra la Covid-19 i la inseguretat de no saber què passarà les pròximes setmanes. Més de 30.000 nens i nenes celíacs i sensibles al gluten tornen a fer servir el servei menjador de la seva escola i a la preocupació general de la seguretat amb la Covid-19 sumem el perill de la contaminació encreuada amb gluten.
Per això volem dedicar un espai per a parlar de la integració dels infants celíacs a l’escola, de quina manera l’Associació pot donar suport als centres educatius i als pares en cas d’incidències i també del marc legal que protegeix els consumidors celíacs.
A l’Associació desenvolupem des de fa uns anys el Projecte Escoles amb el qual posem a disposició dels centres educatius i dels pares i mares la Guia Pràctica La Celiaquia a l’Escola, on s’aplega tota la informació necessària sobre celiaquia, pautes de manipulació a cuina i menjador i consells per a les celebracions i actes lúdics a l’escola. També la guia actualitzada sobre la classificació dels aliments.
Per altra banda, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha publicat aquest 2020 una actualització de la Guia Alimentació Saludable en l’Etapa Escolar, on s’inclou un apartat per a definir la celiaquia i altres aspectes importants sobre la dieta sense gluten, com ara la necessitat de prendre certes mesures a l’hora d’incloure les llenties al menú, ja que són susceptibles a la contaminació encreuada amb gluten, com demostren els resultats de l’informe d’anàlisi 2019.
Un pas endavant en la seguretat de l’infant celíac a l’escola
A banda d’incloure informació específica sobre la malaltia celíaca i sobre bones pràctiques de manipulació en la cuina escolar, en el Programa de Revisió de Menús Escolars a Catalunya (PREME) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per primer cop, s’especifica, dins dels criteris avaluables d’adjudicació, que aquelles empreses de restauració col·lectiva que acreditin un sistema de gestió del gluten d’acord amb el criteris establerts en el Projecte Restauració – Càterings de l’Associació Celíacs de Catalunya, obtindran punts addicionals en concursos públics per a l’adjudicació del menjador dels centres educatius..
Això vol dir que les empreses que estiguin validades per l’Associació obtindran una major puntuació, augmentant així la possibilitat en la contractació dels seus serveis respecte a altres empreses que no tinguin la certificació de l’Associació.
Amb què ens trobem a l’Associació i quina és la situació actual, la realitat.
Els protocols de seguretat alimentària a l’hora d’elaborar i servir el menú sense gluten als centres escolars no sempre són suficients, com demostren les incidències per contaminació que freqüentment rebem i gestionem a l’Associació.
Les principals incidències que rebem són causades per:
- d’Impossibilitat d’assegurar l’absència de contaminació encreuada per les característiques de la cuina o menjador
- Impossibilitat de refrigerar/escalfar la carmanyola
- Protocols d’elaboració i servei poc robustos i insuficients coneixements del personal.
De fet, moltes de les incidències que rebem són precisament perquè els petits han observat al menjador males pràctiques, com ara passar el pa amb gluten per sobre del seu plat, equivocació de menú i banalització de la malaltia per part del monitor/a, assegurant que per una miqueta de gluten no passa res.
En molts casos la sospita de males pràctiques queda confirmada al fer-se la revisió mèdica anual després de fer ús del servei de menjador, quan es mostra un clar augment dels marcadors de la celiaquia, que milloren quan l’infant deixa d’utilitzar el servei menjador.
- El centre no disposa d’un protocol d’inclusió del nen a l’escola.
Cal trobar un equilibri entre les noves mesures contra la Covid-19, que pots consultar en el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 del Departament d’Educació, i un criteri que faciliti la plena inclusió dels infants celíacs.
D’altra banda, és important que tinguis coneixement de les següents lleis relacionades amb la seguretat alimentària i que pots posar en coneixement a la teva escola:
- El Reglament 17/2011 de Seguretat Alimentaria i Nutrició que especifica que els centres educatius han d’oferir menús especials per als alumnes amb al·lèrgies, intoleràncies alimentàries o celiaquia diagnosticades.
En cas de que el centre, per les seves condicions organitzatives o instal·lacions de cuina no permeti complir les garanties exigides, s’han de facilitar els mitjans de refrigeració i escalfament adequats perquè es pugui conservar i consumir el menú especial proporcionat per la família, i han de ser d’ús exclusiu per a aquests àpats.
- El Reglament 1169/2011 sobre la Informació Facilitada al Consumidor, que obliga a declarar la presència d’al·lèrgens en les matèries primeres.
- El Reglament 828/2014, relatiu a la presència de gluten en les matèries primeres.
- La resolució 56/XII del Parlament que especifica que les escoles han de poder oferir un servei de menjador en el qual es tinguin en compte els protocols de seguretat d’alimentària que garanteixin el compliment dels Reglaments anteriors.
A data d’avui, la realitat és que no s’està executant, tal i com l’associació va denunciar en aquest post del 2019.
En conjunt, cal que les escoles apliquin protocols de seguretat alimentària, per a evitar la contaminació encreuada durant l’elaboració i servei del menú sense gluten, i que el producte servit a taula tingui menys de 20ppm de gluten per tal d’evitar lesions a l’intestí prim.
Com procedir en cas d’observar males pràctiques al centre escolar.
Per a finalitzar, no sabem com transcorrerà aquest curs 2020-2021, ni com les noves mesures contra la Covid-19 afectaran als espais de menjador i a les bones pràctiques però si observes indicis de que els protocols no són suficientment robustos, o si es produeix una contaminació amb gluten, el nostre consell és que mantingues una reunió amb l’escola per posar-los en coneixement dels fets. També pots comunicar-los que l’Associació disposa de servei d’assessorament gratuït.
Leave a Reply