Menjar fora de casa, Viatges

Escapada a Porto

Ciutat de Porto

Desig de viatjar però tens pocs dies de vacances? La nostra sòcia Imma Juncà ens presenta un destí proper que la celiaquia no et pot fer deixar de visitar


Si disposeu de tres dies per fer una escapada a una ciutat, Porto és una molt bona opció. Per proximitat, s’hi arriba en un vol en menys de dues hores; per dimensió, es pot descobrir a peu; i per patrimoni, és una ciutat amb diversos edificis interessants per visitar.

A banda de reservar hotel o apartament i vol, sempre afegeixo dues gestions més quan viatjo. Una, apuntar-me quines opcions tinc per menjar sense gluten, i dues, reservar un free tour per la ciutat, una molt bona manera de fer-se una idea general del que cal visitar i de conèixer la idiosincràsia del lloc.

La primera gestió és obligada per a tot celíac. Porto és una ciutat d’uns 250.000 habitants, de la mida de Badalona o Terrassa, tot i que està inscrita en una àrea metropolitana d’1,3 milions d’habitants. Les opcions per menjar sense gluten no són gaires. De fet, l’únic obrador sense gluten, el Com Coure, estava tancat quan vam arribar a la ciutat.

Passejant per Porto comprovareu que proliferen les confeitarias plenes de pastissets típics com el pastís de nata que, curiosament, està fet de pasta de full i crema pastissera. Us sorprendrà la gran varietat de productes dolços i salats de les confeitarias. No sóc gaire llaminera, per sort, però no estava disposada a marxar de Porto sense tastar com a mínim el pastís de nata, cosa que, finalment, vaig poder fer quan el Com Coure va obrir.

No sóc gaire llaminera, per sort, però no estava disposada a marxar de Porto sense tastar com a mínim el pastís de nata, cosa que, finalment, vaig poder fer quan el Com Coure va obrir.

El Com Coure és un establiment 100 % lliure de gluten que està molt a prop d’una de les joies arquitectòniques a visitar, l’estació de tren de São Bento, considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, pel seu vestíbul revestit de rajoles blanques i blaves.

Tant si sou amants de Harry Potter com si no, heu de passar com a mínim per la rua das Carmelitas, a prop de la Torre dels Clergues, per veure la impressionant cua que es forma per entrar a la Llibreria Lello. Diuen que JK Rowling, l’autora de la saga dels llibres de Harry Potter, es va inspirar en aquesta llibreria de principis de segle XX i en la seva sinuosa escala de fusta per crear la llibreria Flourish and Blotts. Molt a prop de la llibreria potser us topareu, especialment a l’hivern i a la tardor, amb estudiants de la Universitat de Porto vestits amb un uniforme tradicional amb capa negra, que també té molta semblança amb els personatges de Harry Potter. Sembla que l’estada de dos anys a Porto de JK Rowlling com a professora d’anglès va servir de gran inspiració a l’autora.

Però Porto és molt més que el recent univers Potter, és imprescindible veure el Palau de la Borsa, edifici neoclàssic, monument nacional, i que podreu gaudir més amb la visita guiada que s’ofereix. I si encara teniu temps, podeu incloure un parell d’activitats més: fer un creuer pel riu Duero, on podeu observar els sis ponts que creuen el riu al seu pas per la ciutat; i com no, creuar el riu i reservar una visita guiada i tast de vi de Porto en alguna de les moltes bodegues de Vila Nova de Gaia. Si n’escolliu alguna de més elevada, gaudireu, a més, d’unes magnífiques vistes sobre la ciutat.

Per Imma Juncà

*Article publicat a la 15a edició de la revista Celiac@s.

Consulta els consells per un estiu segur menjant fora de casa en el següent article del blog

Leave a Reply