Aliments, Cuinar sense gluten, Dieta Saludable

El que has de saber del blat sarraí

El Blat Sarraí es considera popularment un pseudocereal i no un cereal, ja que no pertany a la família de les gramínies sinó a les poligonàcies. El trobem sota diferents noms: blat serrat, blat cairut o cairat, blat negre, ferrat, fajol, entre d’altres.

Curiositat històrica: Antigament, a Catalunya aquesta planta es feia servir de pinso pels animals i, en èpoques de fam, se’n feia pa. El trobem principalment a la comarca de la Garrotxa conegut amb el nom de fajol.

Origen: Àsia Central.

Varietats: Més del 90% de la producció mundial correspon al blat sarraí comú (Fagopyrum esculentum), i es cultiva principalment a Ucraïna, China i Rússia.

Beneficis

  • La seva proteïna és completa i d’alt valor biològic.
  • Contribueix a reduir el risc de problemes cardiovasculars gràcies a la quantitat d’omega 3, omega 6, fibra, minerals i aminoàcids que conté.
  • Antiinflamatori
  • Faciliten la regulació de la tensió arterial gràcies als antioxidants Rutina, zinc, seleni i vitamina E
  • El seu índex glucèmic és baix, ja que conté hidrats de carboni d’absorció lenta, per la qual cosa el seu consum pot ajudar al control de l’apetit, la glucèmia en sang i a fomentar la sensació de sacietat
  • També ofereix vitamines del complex B en quantitats apreciables, útils per al sistema nerviós.
  • Aporta gran quantitat de fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal.

És recomanable per a:  Totes les edats a partir dels 7 mesos

En el moment de la compra: No comprar-la a granel, per evitar el risc de contaminació encreuada amb gluten. Es pot comprar, sempre etiquetada amb la llegenda sense gluten o amb el símbol de l’espiga barrada:

  • en gra natural o torrat
  • flacons
  • farina

Preparació prèvia: per tal que sigui més digestiu i aprofitar al màxim els seus nutrients, és aconsellable deixar el blat sarraí en remull la nit anterior.

Com cuinar-la:

  1. Rentar amb aigua.
  2. Torrar lleugerament el blat sarraí en una paella sense oli.
  3. Posar en una olla amb aigua bullent i sal al gust.
  4. Tapar, baixar el foc i coure a foc lent uns 25 minuts.

Conservació: crua es pot conservar a temperatura ambient fins a màxim 20 mesos. Si està cuita es pot optar per guardar-la a la nevera màxim 5 dies, o congelar-la un màxim un parell de setmanes perquè perd el seu valor nutricional.

Formes de consum i presentació: Es pot consumir en forma de gra cuit, en flocs, torrat, germinat en brots o en farina. Es pot acompanyar amb verdures, fruita seca, llavors, espècies i combinar amb altres cereals.

Com germinar el blat sarraí?:

  1. Ordeneu i renteu bé els grans amb aigua corrent freda.
  2. Transferiu a plats de vidre o ceràmica.
  3. Aboqueu aigua potable de manera que cobreixi el blat sarraí 1 cm.
  4. Remulleu de 3 a 6 o 7 hores.
  5. Renteu-ho una segona vegada del moc secretat, amb un colador, i deixeu-ho escórrer durant 1 hora per evitar una nova fermentació del gra.
  6. Esteneu-lo en un recipient, preferiblement amb una capa de 4 cm – per millorar la ventilació – i tapeu-lo amb una tapa perquè hi hagi un buit d’accés a l’aire. Es pot cobrir amb una gasa plegada en diverses capes o una tovallola natural.
  7. Al cap de 7-10 hores sortiran els grans i estaran a punt per utilitzar-se.

*La germinació del blat sarraí és ideal des del punt de vista de la conservació dels nutrients perquè no només s’estalviarà, sinó que augmentarà el contingut de vitamines i aminoàcids.

Receptes:

 

 

Leave a Reply